Strieper Craft Beer

Gerstenat Bierfestival in Valkenswaard

Gerstenat Bierfestival in Valkenswaard

 

VALKENSWAARD – Helder of troebel, licht of donker, zoet of bitter; zondag kon menig bierliefhebber zijn hart ophalen op de markt in Valkenswaard tijdens het Gerstenat Bierfestival. Aan de lange biertafels en vele hangtafels genoten honderden mensen van maar liefst zestig verschillende speciaalbieren die gepresenteerd werden door vijftien verschillende brouwerijen.

„Doe mij maar zo’n biertje dat nog geen naam heeft,” klinkt het aan de kraam van de Strieper Craft Beer. Brouwer Rens van Hout tapt het ene na het andere biertje weg. „Ik probeer op zoveel mogelijk van dit soort festivals aanwezig te zijn met mijn bier,” legt hij uit. „Het is belangrijk om een zo groot mogelijke afzetmarkt te creëren. Het is echt niet zo dat de verkooppunten van mijn bier zomaar een nieuwe lading bestellen. Ik zal hier echt zelf actie in moeten blijven nemen.” Vandaag presenteert Van Hout een nieuw biertje en is benieuwd naar de reacties van het proevend publiek. „Om jezelf staande te kunnen blijven houden, zal ik duurzamer moeten worden. Op een gegeven moment is het ‘nieuwe’ van je brouwerij er namelijk natuurlijk wel af. Ik hoop dan ook verder in het land mijn bier te kunnen gaan verkopen.”

Grote keuze
Dat het een uitdaging is om als brouwerij eruit te springen, erkent ook Biergondiër Paul van den Dungen, die aanwezig is om advies te geven aan de bezoekers bij het proeven. „Er zijn in Nederland inmiddels meer dan 500 brouwerijen. De keuze is inmiddels niet meer te overzien. Zelfs in de gemiddelde supermarkt kun je al kiezen uit tientallen speciaalbieren.” Hij legt uit dat het brouwen van bier steeds gemakkelijker is geworden. „Als jij en ik nu besluiten een bier te gaan brouwen en deze op de markt brengen, dan zijn we in principe al een brouwerij,” vertelt hij lachend.

De sterk toegenomen keuze ziet Van den Dungen juist als een mooie kans. „De consument weet inmiddels al veel van bier. Ik zie het dan ook als een uitdaging om mensen te verrassen met mijn meer dan gemiddelde kennis van bier,” legt hij uit. „Veel mensen vragen me vandaag wat ze moeten drinken. Door het stellen van de juiste vragen, kan ik ze de goede richting op helpen, of juist uitdagen om iets anders te proberen. Eigenlijk geldt voor mij als Biergondiër hetzelfde als voor de brouwers hier vandaag; wat je ook doet, het moet wel goed zijn.”

Lees het artikel op de website van het Eindhovens Dagblad